Articles - Άρθρα

Η επόμενη πράξη του Ιντερνετ

in Articles

2669
Articles Detail

Η επόμενη πράξη του Ιντερνετ

Διακύβευμα είναι η διαμόρφωση της επόμενης φάσης της επανάστασης του ίντερνετ.

Μπράντφορντ ΝτεΛονγκ
01 Αυγ. 2014

Πριν από δέκα χρόνια, ο κόσμος ξέφυγε από τον ενθουσιασμό για το «dot-com» και άρχισε να βλέπει πιο νηφάλια τη δυναμική του Ιντερνετ. Ενώ η κερδοσκοπική απληστία και ο φόβος της ζημιάς μπορεί να υπερέβαλε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Ιντερνετ, οι τεράστιες μακροπρόθεσμες προοπτικές του δεν τέθηκαν ποτέ υπό αμφισβήτηση. Εγώ, και άλλοι αισιόδοξοι οικονομολόγοι, κάναμε την υπόθεση ότι η ελεύθερη πληροφόρηση και επικοινωνία θα σημάνει την εποχή της ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου - σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό - για όλους, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, τον πλούτο, ή το κοινωνικό υπόβαθρο. Ημασταν, άραγε, σωστοί;

Η επανάσταση στην τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών (ICT) έχει αποδώσει περισσότερα από ό,τι αναμενόταν

Από πολλές απόψεις, η επανάσταση στην τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών (ICT) έχει αποδώσει περισσότερα από ό,τι αναμενόταν. Συχνά με απρόβλεπτους τρόπους. Για πολλούς, το πραγματικό θαύμα της ψηφιακής εποχής είναι η δημιουργία ενός παράλληλου σύμπαντος. Ο καθένας με ένα φορητό υπολογιστή και με σύνδεση στο Ιντερνετ μπορεί να κουτσομπολέψει με (ή για) εικονικούς φίλους, να γίνει μάρτυρας σε έκτακτα γεγονότα που μπορεί ή δεν μπορεί να έχουν συμβεί ή να παίξει παιχνίδια σε ένα κόσμο-παρωδία απαράμιλλης πολυπλοκότητας.

Το Ιντερνετ έχει δημιουργήσει ένα ονειρικό «σύμπαν» που είναι προσβάσιμο σε όλους και μπορεί να μας εμπνεύσει για να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ύψη φαντασίας. Πράγματι, όσοι γελούν με τη σημασία του, θα πρέπει να θυμούνται ότι από τότε που ο Ομηρος τραγούδησε γύρω από την εστία της φωτιάς για την οργή ​​του Αχιλλέα, τα όνειρα έχουν γίνει η μεγαλύτερη πηγή απόλαυσης και έμπνευσης.

Αλλά τα οφέλη του Ιντερνετ έχουν έρθει όχι μόνο σε όσους εργάζονται ή παίζουν online. Ο καθένας έχει κερδίσει σε κάποιο βαθμό. Πηγαίνετε σε ένα μεγαλοκατάστημα WalMart, Costco, Tesco ή Lidl οπουδήποτε στον κόσμο και συγκρίνετε τις τιμές, την ποιότητα και την ποσότητα των αγαθών με αυτές ενός ή δύο γενιές πριν. Αυτή η δραματική αλλαγή προς το καλύτερο αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ταχεία ανάπτυξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, με την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των προτιμήσεων των καταναλωτών που επιτρέπει στους κατασκευαστές, που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, να γνωρίζουν αμέσως τι, πότε και πόσο πρέπει να παράξουν.

 Το ερώτημα παραμένει: Επωφελούνται πραγματικά όλοι στη νέα οικονομία; 

Πολύ περισσότερα θα έρθουν. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες την υλοποίηση νέων ιδεών και αφήνουν ακόμα τους πελάτες τους να συν-σχεδιάσουν τα δικά τους προϊόντα. Οι νέες πλατφόρμες που βασίζονται στο Web επιτρέπουν σε απλούς ανθρώπους, χωρίς χρήματα ή ειδικές ικανότητες, να μοιραστούν τα αυτοκίνητά τους, να διαθέσουν τα υπνοδωμάτιά τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που μπορούν να κάνουν μόνοι τους, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των παγκόσμιων μεγαλο-εταιρειών. Το «Ινερνετ των Πραγμάτων» συνδέει απλά οικιακά αντικείμενα -όπως ο θερμοστάτης - στο Web, βοηθώντας, έτσι, τους ιδιοκτήτες να εξοικονομήσουν χρήματα και ακόμα και να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Επωφελούνται πραγματικά όλοι στη νέα οικονομία; Μόνο λίγοι τυχεροί, ειδικά εκείνοι που συνδυάζουν την καινοτόμο σκέψη με την οικονομική οξυδέρκεια, έχουν λάβει πλήρως τα οικονομικά κέρδη της επανάστασης της ICT και έχουν γίνει τα σύμβολά της.

Πιο κάτω στην οικονομική κλίμακα, οι περισσότεροι άνθρωποι, αν και απολαμβάνουν εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία και χαμηλές τιμές, έχουν χάσει έδαφος, με τους πραγματικούς μισθούς να μειώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δεν είναι μια προσωρινή ύφεση: οι εργάτες στις προηγμένες δυτικές οικονομίες δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μια μεγάλη πριμοδότηση των μισθών τους και η κατάσταση των εργαζομένων μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι υποθέσεις εργασίας που όριζαν τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης - και πολλά νοικοκυριά της εργατικής τάξης - εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας

Επιπλέον, οι διευθυντές και υπάλληλοι «λευκού κολάρου», το πνευματικό δυναμικό που επιτρέπει στην περίπλοκη παγκόσμια μηχανή εταιρειών να βουίζει και που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης, δεν είναι πλέον σε τόσο υψηλή ζήτηση. Πολλές από τις δεξιότητές τους, οι οποίες ουσιαστικά όριζαν το στάτους, τη σταδιοδρομία και το βιοτικό τους επίπεδο γίνονται περιττές.

Για την μεσο-αστική οικογένεια του σήμερα, μια ιατρική ατυχία μπορεί να γίνει οικονομική καταστροφή. Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού συνεπάγεται μια ζωή στο χρέος. Η παροχή μιας αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στα παιδιά απαιτεί αγώνες και θυσίες. Οι υποθέσεις εργασίας που όριζαν τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης - και πολλά νοικοκυριά της εργατικής τάξης - για τουλάχιστον δυο γενιές εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας.

Ποιος μιλάει για αυτούς; Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν να κερδίσουν από τη συνέχιση της επανάστασης της ICT. Ωστόσο, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης και της εργατικής τάξης θα ωφελούνταν περισσότερο αν τα υπερ-φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες, δωρεάν πληροφορίες, και εικονικές εμπειρίες αναψυχής ενίσχυαν, αντί να διαβρώσουν, τις δεξιότητές τους. Ο πολιτικός που θα μπορέσει να διαμορφώσει την πορεία της επανάστασης ανάλογα, δεν θα χάσει καμία εκλογή.

*Ο Μπράντφορντ ΝτεΛόνγκ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επι προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

.

Σας ενδιαφέρει?

Έχετε κάποια απορία, ερώτηση, αναζητάτε συμβουλή ?

Επικοινωνήστε μαζί μας, έχουμε την διάθεση να σας βοηθήσουμε.
Οι συμβουλές μας δεν στοιχίζουν τίποτε.

Επίσης στείλτο σε ένα φίλο σου που ίσως τον ενδιαφέρει.

   

 


 

 

 

  • Linux
  • Adroit
  • PHP
  • MySQL
  • CSS 3
  • HTML 5
  • JavaScript
  • jQuery
  • Facebook advertising
  • Google Adwords advertising
-