Articles - Άρθρα

Τι είναι το Internet και πώς μας επηρεάζει

in Articles

2859
Articles Detail

Τι είναι το Internet και πώς μας επηρεάζει

Όταν τη δεκαετία του '60 το Internet έκανε τα πρώτα του βήματα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τεχνολογική εξέλιξη 50 χρόνια μετά αλλά και την επίδραση που αυτό θα είχε στη ζωή μας. Ήταν τότε που Αμερικανοί ερευνητές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που λειτουργούσε ανεξάρτητα με το αν δούλευαν όλοι οι υπολογιστές που ήταν συνδεδεμένοι σε αυτό.

Ως Internet περιγράφεται ένα παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP-IP για τη σύνδεση τους.

Στην πραγματικότητα το Internet είναι μέρος της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό που πλέον αναφερόμαστε στην εποχή πρo και μετά Internet. Θα μπορούσα να πω πολύ εύκολα, πως σε λίγα χρόνια οι νέες γενιές δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή χωρίς Internet, και όσοι από εσάς βρίσκεστε κοντά στα 40 ή πάνω από αυτά θα καταλάβετε τι εννοώ.

Δίκτυο υπολογιστών στα γραφεία της IBM, 1961

Τις τελευταίες δεκαετίες συντελέστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα,  σε άμεση συνάρτηση, δύο μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις, τόσο μεγάλες όσο και η Βιομηχανική επανάσταση. 

Η πρώτη, η επανάσταση της ψηφιοποίησης αφορούσε τη δυνατότητα ψηφιοποίησης της πληροφορίας, τη μετατροπή της δηλαδή από εικόνα, ήχο, κίνηση, γραπτό, σε δυαδικά ψηφία. Αυτό έδινε τη δυνατότητα για επεξεργασία, αποθήκευσή και μεταφορά οποιασδήποτε πληροφορίας σε οποιοδήποτε χώρο και σε άμεσο χρόνο. 

Η δεύτερη, η επανάσταση του διαδικτύου, γνωστό και ως Παγκόσμιου Ιστού ή Web, ακολούθησε την ψηφιοποίηση και δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο χωρίς εθνολογικά όρια και περιορισμούς, αλλά κυρίως χωρίς κάποιον διαχειριστή. Ήταν το 1989 όταν στο CERN ο Βρετανός επιστήμονας Tim Berners-Lee ανακάλυπτε ένα σύστημα (www) για να μπορούν να μοιράζονται οι επιστήμονες, σε διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα και με αυτόματο τρόπο, επιστημονικές πληροφορίες. Το σύστημα αυτό δόθηκε σε δημόσια χρήση τον Απρίλιο του 1993 χρησιμοποιώντας το Internet.

Ενημέρωση

Με τη διαδικασία της ψηφιοποίησης και τη χρήση του διαδικτύου συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας με πιο σημαντική τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις μορφές τις πληροφορίας. Ο τρόπος με τον οποίο "καταναλώνουμε" την πληροφορία άλλαξε δραματικά, ενώ δεν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να αγοράζουμε εφημερίδες ή περιοδικά για να μάθουμε τα νέα καθώς αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και η πληροφορία είναι στη διάθεσή μας σχεδόν άμεσα, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook και το twitter, όσο και στα ενημερωτικά sites ή τα αναρίθμητα blogs ανά την υφήλιο.

Εργασία

Το Internet άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε ή επιχειρούμε καθώς πλέον σε πολλούς τομείς κάποιος μπορεί να εργαστεί από απόσταση, να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κάθε ένας από εμάς απέκτησε μια διέξοδο στον κόσμο όπου μπορεί να αναζητήσει εργασία ή να προωθήσει τα προϊόντα του και αντίστοιχα να λάβει υπηρεσίες ή προϊόντα άλλων, ακόμα και συγκρίνοντας τις τιμές τους προς όφελος του.

Επικοινωνία

Το Internet άλλαξε την επικοινωνία καθώς τα εκατομμύρια emails που διακινούνται κάθε λεπτό στον Παγκόσμιο Ιστό, μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με ολόκληρο τον κόσμο μειώνοντας τις αποστάσεις. Το Internet μας έφερε πιο κοντά σε απόσταση και χρόνο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, που εκτός από κοινά εθνολογικά χαρακτηριστικά μπορούν πλέον να συνδέονται στη βάση άλλων κοινών χαρακτηριστικών όπως τα πολιτικά, θρησκευτικά, επαγγελματικά, προσωπικά, σεξουαλικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά ή άλλα.

Ψυχαγωγία

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο διασκεδάζουμε επηρεάστηκε σημαντικά από το Internet καθώς πλέον ο όγκος των ταινιών, της μουσικής, των videos, των παιχνιδιών και των τηλεοπτικών σειρών που διακινούνται online είναι τεράστιος, ενώ η άνοδος των social media τείνει να υπερκαλύψει των ρόλο των παραδοσιακών MME όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μετατρέπονται σε ψηφιακά μέσα.

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον πως ζούμε σε μια μεταβατική εποχή αντιμετωπίζοντας ιστορικές αλλαγές με την επανάσταση του Internet να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πληροφορία έχει αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο αγαθό, πολύτιμο για πολλούς, αναγκαίο για άλλους, ισχυρό όπλο για κάποιους τρίτους. Αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις για το θέμα είναι σίγουρο πως σήμερα η παραγωγή, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας αλλά κυρίως η διαχείριση της, σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, αποτελεί το σημαντικότερο θέμα ανάλυσης των μεγαλύτερων και πιο σημαντικών παικτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.

 

.

Σας ενδιαφέρει?

Έχετε κάποια απορία, ερώτηση, αναζητάτε συμβουλή ?

Επικοινωνήστε μαζί μας, έχουμε την διάθεση να σας βοηθήσουμε.
Οι συμβουλές μας δεν στοιχίζουν τίποτε.

Επίσης στείλτο σε ένα φίλο σου που ίσως τον ενδιαφέρει.

   

 


 

 

 

  • Linux
  • Adroit
  • PHP
  • MySQL
  • CSS 3
  • HTML 5
  • JavaScript
  • jQuery
  • Facebook advertising
  • Google Adwords advertising
-