Articles - Άρθρα

To Βαθύ Internet

in Articles

3112
Articles Detail

To Βαθύ Internet

Μια καθημερινή τυπική μέρα ξεκινά με έναν αναζωογωνητικό πρωινό καφέ. Σχεδόν αυτόματα η επόμενη κίνηση οδηγεί στον υπολογιστή ή σε στο smartphone για να τσεκάρουμε τα νέα, τη δραστηριότητα των φίλων μας και να πάρουμε την πρώτη εικόνα. Μηχανή αναζήτησης, social media, ενημερωτικά sites, λίγο σερφάρισμα και voila, το διαδίκτυο στην υπηρεσία του χρήστη. Εκατομμύρια sites, θεματικές σελίδες, νέα από όλον τον κόσμο, ευκαιρίες αγοράς, βιβλιοθήκες φωτογραφιών, τραγούδια, ταινίες, βιβλία, εγχειρίδια χρήσης και εντυπωσιακά virals. Όλο το διαδίκτυο στα χέρια μας. Αλήθεια, όλο?

Είδαμε τη σημασία του Internet στη ζωή μας, ανακαλύψαμε μερικά στατιστικά στοιχεία και τώρα ήρθε η ώρα να βουτήξουμε λίγο πιο βαθιά.

Μια τυπική μέρα στον υπολογιστή περιλαμβάνει μια επιφανειακή περιήγηση σχεδόν στο 1% της πληροφορίας που διακινείται παγκοσμίως στο Internet. Το υπόλοιπο 99% παραμένει κρυφό στο βαθύ ή μυστικό ή κρυφό ή αόρατο Internet. 

Ως Βαθύ Διαδίκτυο (Deep web) περιγράφεται το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχει και διακινείται κάτω από το world wide web, το γνωστό μας διαδίκτυο ή αλλιώς επιφανειακό διαδίκτυο, και είναι αόρατο (μη προσβάσιμο) από τις μηχανές αναζήτησης, άρα και απρόσιτο από καθημερινούς χρήστες. 

To Βαθύ Internet

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να καταχωρίσουν πληροφορίες που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων, σε δυναμικές ιστοσελίδες που δημιουργούνται από κάποιον κώδικα ή σε ιδιωτικά δίκτυα πληροφοριών όπως είναι του τραπεζικού συστήματος, των οργανισμών ασφαλείας ή των πανεπιστημίων. 

Έτσι, ο μεγαλύτερος όγκος πληροφορίας παραμένει απροσπέλαστος από τους απλούς χρήστες που χρησιμοποιούν το www. Η περιήγηση στο βαθύ Internet απαιτεί τη χρήση ειδικού λογισμικού ενώ γίνεται ανώνυμα μέσα από ένα σύστημα "κρεμμυδιού", δηλαδή διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων τα οποία καθιστούν τον εντοπισμό του χρήστη σχεδόν αδύνατο. 

Τι περιλαμβάνει το βαθύ Internet

Σε κάθε περίπτωση η πληροφορία που διακινείται στο βαθύ Internet αποτελείται από περιεχόμενο μεγάλης αξίας η οποία όμως δεν είναι ταξινομημένη όπως στο επιφανειακό Internet και πολλές φορές είναι και κρυπτογραφημένη. 

Βουτώντας ακόμη πιο βαθιά, στη σκοτεινή πλευρά του αόρατου Internet, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα.

Το βασικό περιεχόμενο αφορά βάσεις δεδομένων κυρίως μεγάλων οργανισμών όπως η NASA, η Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ και άλλες. 

Μια δεύτερη περιοχή ενδιαφέροντος αφορά πληροφορία οργανισμών η οποία δεν είναι ελεύθερη αλλά η πρόσβαση σε αυτήν απαιτεί συνδρομή όπως π.χ. οι ακαδημαϊκές εκδόσεις. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την υπόθεση του Άαρον Σβαρτζ o οποίος απέκτησε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες, συνελήφθη και τελικά αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών  

Μια τρίτη περιοχή ενδιαφέροντος είναι τα γνωστά μας intranet, δηλαδή τα κλειστά δίκτυα εταιρειών, υπηρεσιών και οργανισμών που περιέχουν κυρίως πληροφορίες και αρχεία για το προσωπικό, τις διαδικασίες και τις συναλλαγές μιας εταιρείας.

Βουτώντας ακόμη πιο βαθιά, στη σκοτεινή πλευρά του αόρατου Internet, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα. Αναφέραμε ήδη πως το σύστημα του κρεμμυδιού παρέχει ανωνυμία και αδυναμία εντοπισμού και για αυτό το λόγο στον κόσμο του Tor [onion routing] βρίσκουμε έναν όγκο πληροφορίας αρκετά σημαντικό όσο και επικίνδυνο. 

Ένα εικονικό σχεδιάγραμμα απεικόνισης του Διαδικτύου
Ένα εικονικό σχεδιάγραμμα απεικόνισης του Διαδικτύου

Σε αυτό το βάθος δεν φτάνουν ποτέ οι μηχανές αναζήτησης και ο κόσμος διαμορφώνεται με άλλους κανόνες. Εδώ ας πούμε θα βρούμε εδώ κατάλογο ταξινόμησης με το όνομα Hidden Wiki που δεν μοιάζει όμως με κανένα από τους καταλόγους που γνωρίζουμε. Ταξινομεί σελίδες με κατάληξη onion και παρέχει μια πρώτου επιπέδου διερεύνηση του πυθμένα.

Με τη χρήση λογισμικού Tor ο χρήστης εξασφαλίζοντας την ανωνυμία του, αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες όπως είναι η πώληση και διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, παράνομων αγοραπωλησιών και στοιχημάτων, διακίνησης πορνογραφικού υλικού. Σε αυτή την πλευρά του Internet η ηθική απουσιάζει και εκτός από πλαστά διαβατήρια ή χαρτονομίσματα κανείς μπορεί να προσλάβει μέχρι και μισθωμένους δολοφόνους. 

Η σελίδα Hidden Wiki με διάφορες κατηγορίες ενδιαφερόντων
Η σελίδα Hidden Wiki με διάφορες κατηγορίες ενδιαφερόντων

Είναι αξιοσημείωτο πως εκατομμύρια δολάρια διακινούταν μέσω του μυστικού "Δρόμου του Μεταξιού" (Silk Road), ενός site μαύρης αγοράς και ξεπλύματος χρήματος που το FBI κατάφερε να εντοπίσει και "κλείσει" πριν από μερικούς μήνες. 

Το Βαθύ Διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι. Στο Βαθύ Διαδίκτυο δεν σερφάρεις, βουτάς. Με το 99% της πληροφορίας να είναι στην αθέατη πλευρά η πληροφορία αποκτά δύναμη και ο κάτοχος της εξουσία. To Internet είναι το σήμερα, αλλά κοιτώντας το αύριο καλό θα είναι κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας να το χρησιμοποιούμε σοφά.

Tip: Ο συνολικός όγκος της πληροφορίας που υπάρχει στο Deep Web υπολογίζεται σε 7.5 Petabytes δηλαδή περίπου 7.500 Terrabytes ή 7.500.000 Gigabytes

.

Σας ενδιαφέρει?

Έχετε κάποια απορία, ερώτηση, αναζητάτε συμβουλή ?

Επικοινωνήστε μαζί μας, έχουμε την διάθεση να σας βοηθήσουμε.
Οι συμβουλές μας δεν στοιχίζουν τίποτε.

Επίσης στείλτο σε ένα φίλο σου που ίσως τον ενδιαφέρει.

   

 


 

 

 

  • Linux
  • Adroit
  • PHP
  • MySQL
  • CSS 3
  • HTML 5
  • JavaScript
  • jQuery
  • Facebook advertising
  • Google Adwords advertising
-